Mitä käytetystä tietokoneesta on hyvä tietää?

Tietokoneen hankkimista voisi hyvinkin verrata auton hankintaan. Käytetyllä autolla saadaan autoilun perustarpeet tyydytetyiksi siinä missä uudellakin ja useimmille meistä uusi auto ei ole edes vaihtoehto. Uusi on tietenkin aina uusi ja näin on tietokoneissakin, mutta käytetty tietokone voi olla erittäin hyvä kauppa, ostajallekin :). On kuitenkin pidettävä mielessä muutamia perusasioita, ettei tule hankkineeksi sikaa säkissä. Tässä eräitä kriteerejä, jotka on hyvä tietää.

Käyttöjärjestelmä

Ilman käyttöjärjestelmää tietokoneella ei tee käytännössä mitään. Mekaaniset osat eivät osaa "jutella" keskenään, jos niiltä puuttuu yhteinen kieli eli käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmiä om useita. Tällä saralla maailma on jakautunut kolmeen heimoon; Mac-, Linux- ja Windows-heimoihin. Keskustelut eri käyttöjärjestelmien paremmuudesta aiheuttavat sanallista miekkailua useilla netin keskustelufoorumeilla. Olen itse kokeillut ja käyttänyt näitä kaikkia ja pyrin pysyttelemään puolueettomana, jos minua pyydetään asettamaan niitä paremmuusjärjestykseen. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Mielestäni se käyttöjärjes-telmä, joka tuntuu käyttäjästä luontevalta käyttää, on hänelle paras.

Windowsia myydään eniten, mutta onko se paras? Päätä sinä, asennan mielelläni koneisiin myös jonkin Linuxin. Macejä en täysin hallitse, joten passaan...

Myymissäni koneissa on aina käyttöjärjestelmä valmiiksi asennettuna ja käyttöjärjestelmään on laillinen lisenssi. Suosin Windows 7 -käyttöjärjestelmää sen yleisyyden vuoksi, mutta useimmissa koneissa on vaihtoehtona myös tuoreempi Windows 10. Jos asiakas haluaa koneen ilman asennettua käyttöjärjestelmää, sekin toki onnistuu. Windowseissa on hyvä muistaa, että se vaatii aina maksullisen käyttölisenssin ollakseen ajan tasalla ja turvallinen. Jos koneessa on aito Windows-lisenssi, se nostaa koneen hintaa vaikka kone onkin käytetty. Suhteellisen halpa vakuutus sille, että kone toimii vielä vuoden päästäkin!

Kiintolevy

Vaihdan lähes kaikkiin koneisiin perinteisen kiintolevyn tilalle SSD-levyn jo pelkästään sen käyttönopeuden vuoksi: SSD-levyn lukunopeus on 10-12 kertaa nopeampi kuin perinteisten. Myös SSD:n kestävyyden voi olettaa olevan parempi, koska levyssä ei ole liikkuvia osia. Huonona puolena SSD-levyissä on niiden hinta/tallennuskapasiteetti verrattuna perinteisiin kiintolevyihin. 240 gigatavuisen SSD-levyn hinnalla saa 1000 gigatavuisen perinteisen kiintolevyn.

PC-koneissa on mahdollista käyttää kahta tai useampaa kiintolevyä, koska niille löytyy vapaat paikat koneen kotelosta. Tällöin käyttöjärjestelmä voi pyöriä nopealta SSD:ltä ja hitaampi mutta kapasiteetiltaan suurempi perinteinen kiintolevy voi toimia tietojen tallennuslevynä. Kyseinen "kahden levyn taktiikka" voidaan toteuttaa kannettavissakin, jos koneen CD/DVD-asema korvataan SSD-levyllä.

Prosessori

Valitsen pääsääntöisesti koneita, jotka käyttävät Intelin i-sarjan prosessoreja (i3, i5 tai i7). Kyseinen prosessoriperhe takaa koneelle hyvän suorituskyvyn ja moniydinprosessori ei ole "polvillaan", kun käytetään useampia sovelluksia tai käsitellään suurta laskentatehoa tarvittavia tietoja. Itselläni tietokoneen hankinta- ja käyttökriteereissä on ensimmäisenä i-sarjan prosessori.

Keskusmuisti

Keskusmuisti, RAM, on toinen tärkeä kriteeri. Muistia ei tietokoneessa ole koskaan liikaa ja sitä voidaan onneksi helposti lisätä varsinkin PC-koneisiin, joissa muistipaikkoja yleensä löytyy vapaana lisämuistia varten. Kannettavissa tilanne on monesti tilanpuutteen takia kimuraisempi; lisääminen ei välttämättä onnistu vaan on hankittava isompia muistikampoja jolloin hintaakin kertyy enemmän. Keskusmuistin tarve vaihtelee koneen käyttötarkoituksen ja käyttöjärjestelmän mukaan. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että Windows 7 -käyttöjärjestelmä pyörii mukavasti neljän gigatavun keskusmuistilla ja Windows 10 kaipaa kahdeksan gigatavun muistin toimiakseen sulavasti.

Koneen merkki

Onko tietokoneen valmistajalla suurempaa merkitystä tietokonetta valittaessa? Onko Lenovo aina hyvä ja HP huono? "Esson baarissa" nämä yleensä tiedetään takuuvarmasti, koska serkun tädin naapurilla oli kerran HP ja se oli aivan *****. Työkaverilla puolestaan on ollut aina Lenovo ja se on toiminut kuin se kuuluisa junan vessa. Itse alleviivaisin vahvasti koneen hankintahintaa (uutena), sillä totuus näissäkin laitteissa kiteytyy vanhaan sanontaan, että ostaaksesi halvan ja hyvän joudut ostamaan kaksi. Eri yhteyksissä mainitsemani yrityssarjan tietokoneet ovat uutena hinnakkaita, olipa kyseessä Acer, HP tai Lenovo. Hyvänä puolena asiassa on se, että koneiden hinnat putoavat todella nopeasti. Esimerkiksi neljä vuotta sitten uutena ostettu yrityskannettava on maksanut 1500€, käytettynä sen saa 250-300€ hintaan ja se on EDELLEEN laadukas ja suorituskykyinen kone nykypäivän mittapuullakin. Samalla hinnalla ostettua marketin joulutarjouksessa ollutta kannettavaa ei voi edes verrata tällaiseen koneeseen.

Koneen runko/kotelo ja muut kiinteät osat

Koneen mekaaninen rakenne vaikuttaa sen käyttökestävyyteen, erityisesti kannettavissa koneissa. Kokeile ja vertaa esimerkiksi halpiskannettavan runkoa kalliimpiin koneisiin. Kierrä ja väännä, mutta älä kuitenkaan liioittele ;) "Halpiskoneissa" säästetään valmistuskuluissa joten laitteen runko on muovia. Tarkoitus on painaa laitteen hankintahinta mahdollisimman alas ja suurin osa meistä tuijottaa sokeasti vain koneen hintaa. Laatu ja hinta eivät vain kerta kaikkiaan kulje käsi kädessä.

Näppäimistön ja tasohiiren tuntuma kannettavissa koneissa kertoo myös paljon laitteen laadusta. Helisevä ja rämisevä näppäimistö ja takkuillen toimiva tasohiiri eivät kuulu laadukkaaseen tietokoneeseen.

Koneen ikä

Tekniikka edistyy huimaa vauhtia, joten sanomattakin on selvää ettei kymmenen vuotta vanha tietokone täytä komponenteiltaan nykyvaatimuksia, olipa kone uutena ollut kuinka kallis ja laadukas hyvänsä. Toki esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmällä voidaan vanhastakin tietokoneesta saada virkeästi toimiva laite nettisurffailuun, kunhan ei aseta omia vaatimuksiaan liian korkealle. Erillislaitteiden liittimet muuttuvat ja uusien lisälaitteiden liittäminen vanhaan koneeseen ei välttämättä onnistukaan. HDMI:n yleistymisen myötä mm. VGA-liitin jää hiljalleen uusista laitteista pois, mutta ainakin USB näyttää vielä pitävän puolensa.

Image